Tips på nya fönster om du ska renovera

Written by admin on July 10, 2017 Categories: Inredning

Ska du byta ut dina fönster är det en bra idé att investera i sådana som sparar energi. Om man jämför fönster som har tillverkats under de senaste åren med gamla tvåglasfönster är de förstnämnda upp till 70 % mer energisnåla. Du kan alltså göra stora energivinster när du väljer dessa, inte minst för att värmeförlusten genom gamla fönster kan uppgå till en tredjedel av husets totala uppvärmning.

2173426348_a90e3c6898_zFördelar med moderna fönster

Moderna fönster består i princip alltid av energieffektiva treglasfönster samt energisparglas. På de fönster som är energieffektiva har två eller tre glas förslutits med ädelgas eller luft mellan rutorna. Ädelgasen leder värme sämre än vad luften gör och därför ger den bättre isoleringsförmåga. Man kan spara ännu mer energi om man väljer fönster med energisparglas och en metallbeläggning som reflekterar värme på rutans ena sida. Det gör att mindre värme tränger ut genom fönstret.

Det går att ha ett eller två energisparglas placerat i fönsterkasetten. Andra viktiga fördelar som man kan få med dessa moderna fönster är att inomhusmiljön blir tystare med hjälp av mer effektiv isolering. Eftersom värmen inte läcker ut kanske man kan placera elementen annorlunda och till och med plocka bort några om man vill det. Moderna fönster har ofta bättre funktioner och är lättare att rengöra än gamla fönster och de kräver mindre underhåll i framtiden.

Välj rätt u-värde

Ett fönsters u-värde är samma sak som det antal watt som försvinner per kvadratmeter samt kelvin, W/(m2·K). U-värdet mäts på en kvadratmeter glas när det är en grads skillnad mellan utomhus- och inomhustemperaturen. Ett lågt u-värde betyder att fönstret isolerar bättre än om ett det har ett högt u-värde. När man bygger nytt brukar det rekommenderas att man sätter in fönster som har ett U-värde under 1,0 och bygger du om är det lämpligt att välja fönster med högst 1,2 i U-värde. Ett vanligt kopplat tvåglasfönster har ett U-värde på 3,0. Ett exempel: dessa billiga vridfönster av Kronfönster har ett u-värde på 0,9 och har således riktigt bra isolering.

En långsiktig investering

Det ska inte förnekas att det är dyrt att byta ut alla fönster, trots att det idag finns en del bra men ändå prisvärda energifönster. Eftersom bra energifönster ger mindre utgifter när det kommer till uppvärmningen av huset kan det ändå vara en bra investering. Energimyndigheten uppger att bostadens uppvärmningskostnader kan minska upp till 30 % om man sätter in välisolerade fönster. Behöver du byta ut gamla fönster som inte alls är dugliga kan det därför vara ett bra alternativ att välja helt nya energifönster. Har du redan gamla fönster som är i gott skick men inte har den isoleringsförmåga som du vill ha kan du istället lägga till en ruta för att göra om dem till treglasfönster. Det går även att byta ut själva glasen mot en energikassett.

No Comments on Tips på nya fönster om du ska renovera